Pirteää pinkkiä luonnosta: horsmankukkajuoma
Kukapa olisi uskonut, että horsman väriloiston voisi vangita näin hyvin mehun tai limonadin muotoon! Heleä horsmankukkajuoma hehkuu vähintäänkin yhtä kirkkaana kuin teiden varsia koristavat maitohorsmat, ja juoman purppuran pinkki väri tuo väkisinkin mieleen jonkin ketokeijun tai kukkaisprinsessan taikajuoman.
Horsmankukkamehun maku on mukava yhdistelmä sitruunan raikkautta ja makeaa kukkaisuutta. Juoman voi nauttia ihan sellaisenaan tai
esimerkiksi sodastream-laitteella kuplitettuna (kupliva horsmankukkalimonadi oli mielestäni erityisen hyvää), ja sopii se hyvin boolien
ainesosaksikin.
Juoman heleän pinkkiä, tai ehkä ennemminkin fuksian sävyä
oli hankala saada kuviin sellaisena kuin silmä sen näkee. Tuo ensimmäinen kuva
on ehkä lähimpänä juoman todellista väriä.
Horsmankukkajuoma säilyy jääkaapissa vähintään muutamia
päiviä, luultavasti pidempäänkin (sitruuna ja sokeri kun ovat jo itsessään säilöntäaineita), mutta säilyvyyttä voi parantaa laittamalla sekaan vähän sitruunahappoa
ja pullottamalla mehun kuumennettuihin pulloihin. Itse olen myös pakastanut mehua.
Käy katsomassa myös horsmankukkamehusta valmistettavan luonnonkauniin prinsessa-pannacotan ohje täältä.
Käy katsomassa myös horsmankukkamehusta valmistettavan luonnonkauniin prinsessa-pannacotan ohje täältä.
"Vähän tylsiä nämä tällaiset kävelyt, kun vain kukkia keräillään..." |
Horsmankukkajuoma
Ainesosat:
- 0,5 litraa horsmankukkia (ei tarvitse painella tiiviisti mitta-astiaan)
- 1 litra vettä
- puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
- (0,5 tl sitruunahappoa, jos haluat säilöä juomaa)
- n. 1-1,5 dl sokeria tai oman maun mukaan
Valmistusohje:
- Kerää horsmankukat puhtaalta paikalta. Kerää kukista vain itse kukinnot, sillä kukan vihertävät osat tuovat juomaan kitkeryyttä. Kerää vain parhaimman ja tuoreimman näköisiä, ja mieluiten mahdollisimman kirkkaan värisiä kukkia (haaleammista kukista tulee myös haaleamman väristä mehua).
- Huuhtele kukat. Kukkia voi myös liottaa vähän aikaa vedessä, jotta ötökät lähtisivät paremmin pois.
- Laita lämmönkestävään astiaan kukat, sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu (sekä sitruunahappo).
- Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi (ei tarvitse kiehua isoilla kuplilla. Liian kuuma vesi voi haalistaa hieman juoman väriä) ja kaada kukkien päälle. Peitä astia ja anna hautua huoneenlämmössä/viileässä vähintään pari tuntia. Huom! Mehun väri vahvistuu juoman jäähtyessä, ja on kirkkaimmillaan jääkaappikylmänä. Älä siis säikähdä, kun mehu ei ole heti kirkkaan pinkkiä.
- Siivilöi mehu kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna sekoitellen sen verran, että sokeri liukenee mehuun (liika kuumentaminen haalistaa väriä). Tarkista maku ja lisää sokeria oman maun mukaan.
- Pullota ja jäähdytä. Nauti sellaisenaan tai kuplitettuna. Juomaa voi käyttää myös booleihin väriä tuomaan, tai jos maku tuntuu liian kukkaiselta voi juomaa laimentaa sitruunalimsalla, vedellä tai vichyllä. Limsalla tai vichyllä laimentamalla juomaan saa myös kuplia, jos haluaa valmistaa horsmankukkalimonadia ilman sodastream-laitetta. (Omaan makuun tämä juoma on tosin ihanaa aivan sellaisenaan, enkä itse mitään laimennuksia kaipaa.)
- PS. Juomaan jää helposti vähän pieniä pistemäisiä ötököitä, vaikka kukat huuhtelee ja liottaa hyvin. Tällöin juoman voi aluksi laittaa pullossa jääkaappiin vähäksi aikaa, jolloin ötökät painuvat pohjalle. Tämän jälkeen juoman voi kaataa lopullisiin pulloihin, ja ötökkäpohjalliset heitetään pois. Ötököistä ei tosin ole muuta harmia kuin ajatuksen tasolla, sillä ne ovat niin pieniä että niitä tuskin edes huomaa, saatika sitten maistaa.
Horsmankukkalimonadi |
Tarjosin horsmankukkalimonadia sukumme kekreillä, ja sekä juoman väri että maku aiheuttivat runsaasti ihastelua. |
"Eikö tässä ihan oikeasti ole mitään lisättyjä väriaineita?" vieraat ihmettelivät. |
Kauniin väristä. Tätä täytyykin kokeilla sitruunahappoakin löytyy kaapista. Kiitos kun jaoit ohjeen tänne. 🌸 Katja
VastaaPoistaOlepa hyvä :)
PoistaIhanan näköistä! <3 Eräs tuttavani tarjoili joskus jotain vastaavaa (saattoi olla aika lailla samanlaisella reseptillä tehtyä), mutta en voinut maistaa, koska siinä oli myös tuota sitruunaa, jolle olen allerginen. Voisikohan sitrushedelmät korvata tässä(kin) reseptissä raparperillä? Monessa muussa käytössä raparperi korvaa sitruunan oikein hyvin, ja parhaassa tapauksessahan sitä on saatavilla suoraan omasta puutarhasta. :)
VastaaPoistaviikarivartti.blogspot.fi
Sitruunan voi varmasti hyvin korvata raparperillä, kokeile ihmeessä jos sitä vielä omasta puutarhastakin löytyy! :) Voisi kai tuon juoman tehdä ihan vain niinkin että jättäisi sitruunan pois, ainakin jos sen juo ihan lähipäivinä valmistuksesta, mutta uskoisin raparperin tuovan siihen ihan kivaa lisämakua.
PoistaJuu, veikkaan, että se lisätty kirpeys korostaa kukkien makua aika olennaisesti. :)
PoistaUpea vinkki! :-)
VastaaPoista:)
PoistaOijoi..voi miten kauniin väristä juomaa siitä tulikin♥ Ihanan pinkkiä!! On se jännä miten eri tavoin tuota luontoa voikaan hyödyntää:) Kiitos vinkistä ja ihanaa päivää sinne...myös tuolle suloiselle lenkkikaverille:)♥
VastaaPoistaEnpä olisi minäkään uskonut, että luonnonkukista saisi noin vahvaa ja ihanaa väriä... Mukavaa viikkoa sinne! ❤️
PoistaOi että, miten ihanan näköistä! Tätä täytyy kyllä kokeilla, kun ei ole tullut maistettua horsmankukkia ennen. Kauniit kuvat myös, eikä vain tässä vaan muissakin postauksissasi. :) Aivan ihana blogi sinulla muutenkin, tätä täytyykin alkaa seurailla jotakin kautta! <3
VastaaPoistaPaljon kiitoksia ja tervetuloa seurailemaan! <3
PoistaAivan minun väristäni juomaa!
VastaaPoistaSitten vain kokeilemaan ;)
PoistaIhana idea! Meidänkin mökillä horsmia riittää, joten tätä reseptiä on ehdottomasti kokeiltava tänä kesänä.
VastaaPoistaSuosittelen! Tästä on tullut yksi omista suosikkiresepteistäni villiyrteistä. Lisäsin juttuun myös linkin horsmankukkamehusta valmistettavan prinsessa-pannacotan ohjeeseen, jos juomaa tulee tehtyä niin paljon että jää yli :)
PoistaKun ei ole tilaa säilytellä valmista juomaa, tulee mieleen kaksi mahdollisuutta:
VastaaPoista1. keittää mehua kokoon (tai siis hauduttaa hiljalleen, jotta väri säilyy), jotta saa makeaa tiivistettä, joka ehkä säilyisi huoneenlämmössä kohtuullisesti.
— Toimisikohan?
2. kuivata horsmankukkia, jotta olisi aina tarpeen mukaan mahdollisuus valmistaa pieniä eriä.
— Kestäisiköhän kukka kuivaamista?
Hmm varmaksi en osaa sanoa. Voihan sitä aina kokeilla, mutta on mahdollista että väri kärsii hiukan noilla menetelmillä. Voisi myös kokeilla tehdä vahvempaa mehua siten että laittaa vähemmän vettä suhteessa muihin ainesosiin ja sitten laimentaa myöhemmin?
Poista