Kuningas-pavlova (eli lakka-kinuski-pavlova)
Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi taskut ovat nyt täyttyneet ihanilla suomiherkuilla! Näitä suomalaisreseptejä julkaisen blogissa tässä loppuvuoden aikana, ehkä ihan sataan asti en pääse mutta monta herkkua on tulossa joka tapauksessa.
Tässä suomiresepteistä ensimmäinen: kuningaspavlova. Se saa kultaisen kruununsa pohjoisen kuningasmarjasta eli lakasta/hillasta, ja makuparina lakalle on tietenkin makeaa kinuskia. Kruunun hioo täydelliseksi pavlovan ihana marenkipohja, joka on päältä rapea, mutta sisältä hiukkasen tahmea...
Laitan tähän ohjeet aika yksityiskohtaisesti, jotta välttäisitte kaikki marengin valmistuksen sudenkuopat. Eli rohkeasti vain kokeilemaan! Pavlova ei ole ollenkaan niin hankala tehdä, kuin sen taivaallisen maun perusteella voisi kuvitella...
Kuningas-pavlova
Ainesosat:
Marenki
- 4 kananmunan valkuaista
- 2,5 dl hienokide-/taloussokeria tai 3,75 dl tomusokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 1 tl valko-/ omenaviinietikkaa tms. / sitruunamehua (ei maistu kakussa, mutta hapon ansiosta marengin sisus jää hieman tahmeaksi)
- 2 tl vaniljasokeria
- (1/4 tl vaniljajauhetta)
Vaniljavaahto
- 1 purkki (200-250 g) maitorahkaa
- 2 dl vispikermaa
- 2 tl vaniljasokeria (+vähän vaniljauutetta/-aromia)
- sokeria maun mukaan (n. 2-4 rkl)
- Tai tässä voisi varmaan käyttää myös vaniljalla maustettua rahkaa, jolloin vaniljaa ei tarvitsisi erikseen lisätä... Tätä ajattelin itse kokeilla ensi kerralla.
Päälle
- kinuskikastiketta
- lakkaa
Valmistusohje:
Marenkipohja
- Erottele valkuaiset (sekaan ei saa päästä yhtään keltuaista). Mikäli säilytät munia jääkaapissa anna valkuaisten lämmetä huoneenlämpöisiksi ennen vatkausta.
- Tee kaikki esivalmistelut ennen vaahdotusta, sillä vaahto lässähtää jos se joutuu odottamaan:
- Piirrä leivinpaperille lyijykynällä ympyrä, jonka halkaisija on 25 cm (mikäli et luota siihen, että saat pursotettua kakun tarpeeksi symmetriseksi). Öljyä leivinpaperi.
- Esilämmitä uuni 120 °
- Ota kaikki ainesosat ja tarvikkeet valmiiksi esille
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa astiassa. Vähäinenkin rasvajäämä estää valkuaista vaahdottumasta kunnolla. Paras astia vaahdotukseen olisi metallinen pyöreäpohjainen kulho, sillä siihen rasva ei tartu yhtä hyvin kuin muoviseen, ja pyöreässä astiassa valkuainen vaahdottuu tasaisesti. Mutta ei hätää jos tällaista ei kotoa löydy, minulla on onnistunut valkuaisvaahto hyvin myös vanhassa muovikulhossa!
- Valkuaisvaahto saa siis todella olla hyvin kovaa, eli vatkaa kunnes voit kääntää astian ylösalaisin vaahdon tippumatta. vatkaa ennemmin "liikaa" (en edes tiedä voiko sitä liian kauan vatkata...) kuin liian vähän.
- Lisää lähes kaikki sokeri vaahtoon pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Varsinkin alussa kannattaa malttaa lisätä vain pikkuisen sokeria kerrallaan (1-2 rkl) ja vatkata hetken ennen uutta lisäystä. Näin vaahdosta tulee kuohkeampi.
- Sekoita viimeiseen sokerierään maissitärkkelys ja vaniljasokeri, ja lisää vaahtoon. Vatkaa, kunnes marenki muuttuu tahmeaksi ja kiiltäväksi, ja kaikki sokeri on liuennut siihen. Voit ottaa hieman vaahtoa sormiesi väliin kokeillaksesi, tuntuuko siinä vielä sokerihippuja. Tomusokeri liukenee nopeasti, mutta karkeampaa sokeria joutuu vatkaamaan kauemmin. Vatkaa jälleen ennemmin "liikaa" kuin liian vähän.
- Lisää lopuksi etikka/sitruunamehu (sekä vaniljajauhe) ja vatkaa pienellä teholla sekaisin.
- Pursota/kaavi marenki leivinpaperille. Tee kakusta pesämäinen, eli muotoile reunat hieman keskustaa korkeammiksi. Pursottamiseen kelpaa hyvin myös pakastepussi, jonka kulmaan leikkaat reiän. Kakusta ei kannata tehdä juuri tuota 25 cm suurempaa, ettei pohjasta tule turhan ohut. (Ohut pohja ei sinällään haittaa mitään, mutta parempaa ja tahmeampaa marenki on keskeltä jos se on vähän paksumpaa.)
- Paista 120° 1,5 tuntia. Älä avaa uunin luukkua paiston aikana. Puolentoista tunnin paiston jälkeen voit kokeilla varovasti lastalla, irtoavatko kakun reunat helposti leivinpaperista. Jos pohja tuntuu vielä tahmealta, paista hetki lisää. (Mutta tuon 1,5 tuntia pitäisi kyllä hyvin riittää)
- Ota uuni pois päältä, avaa luukku raolleen ja anna pavlovan jäähtyä uunissa, vähintään tunnin tai pari, mutta mielellään vaikka yön yli. Näin marenki jäähtyy tasaisemmin ja hitaammin eikä halkeile ja hajoa niin pahasti.
Pavlovan kokoaminen
- Kokoa pavlova vasta juuri ennen tarjoilua, ettei vaahto pehmennä marenkia.
- Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon rahka, sokeri ja vanilja. Maista ja tarkista makeus. (Ei tarvitse olla kovin makeaa, sillä marenki ja kinuski tuovat kakkuun jo reilusti makeutta)
- Kaada marenkipohjalle suiruja kinuskikastiketta, laita päälle vaniljavaahtoa, jälleen vähän kinuskia ja lopulta lakkoja. Ole maltillinen kinuskin kanssa, ettei kakusta tule turhan makeaa.
- Tarjoile heti.
Seuraa somessa:
Kiitos tosi yksityiskohtaisesta ohjeesta, uskaltaudun sen avulla jopa kokeilemaan. Lakkojakin saatiin tänään joten onnistuu. 😀
VastaaPoistaJes siitä vaan kokeilemaan! :)
PoistaOi kun näyttää ja kuulostaa hyvältä❤ Loistava ohje..niin selkeä ja tuolla onnistuu varmasti:) Ihanaa viikonloppua sinne❤
VastaaPoistaLeppoisaa sunnuntaita sinnekin ❤️
PoistaHyvältä näyttää! :) Itse en ole suuri suomuurainten ystävä, mutta leivonnaisissa ja muissa herkuissa ne menevät hyvin. :D
VastaaPoistaviikarivartti.blogspot.fi
Niissä on vähän muista marjoista poikkeava maku, itsekin olen vasta viime vuosina tykästynyt lakkaan.
PoistaHyvään aikaan sattui tämä ohje. Keräsin viikonloppuna ihan itse kolme kiloa lakkaa. Osaisinkohan tehdä välillä muutakin kuin perinteisen kermakakun. Marengin valmistus tosin vaikuttaa vaikealta.
VastaaPoistaNo sattuipa hyvin! Hyvän saaliin olet saanut :) Kokeile ihmeessä, marenki ei loppujen lopuksi ole niin hankala saada onnistumaan, kuin miltä se kuulostaa. Ja tässä on niin tarkat ohjeet että pitäisi onnistua ensikertalaiseltakin :) Kaiken lisäksi marengissa kärsii usein lähinnä ulkonäkö, jos jokin menee vähän pieleen (halkeilee enemmän tai kakku vähän litistyy/leviää), mutta maku säilyy herkullisena.
PoistaKuningaskakku tosiaan. ;))
VastaaPoistaOn kaikin puolin aivan majesteettinen :)
PoistaAaapuva! Haluaisin tehdä tätä jouluksi, mutta arvatenkin uunissa muhii kinkku aattoa vastaisen yön ja aattona ei enää ennätä tekemään tuota "pohjaa". Voinko tehdä sen jo 21. Tai 22.pvä valmiiksi ja täyttää aattona ennen tarjoilua? Missä tuo pohja olisi paras säilyttää, jos se siis on mahdollista?
VastaaPoistaPohjan voi varmasti hyvin tehdä pari-kolme päivää etuajassa. Säilytä sitä ihan vaan huoneenlämmössä, itse ehkä laittaisin leivinpaperin tai jotain vastaavaa ilmavaa päälle suojaksi, vaikka ei se varmaan sitäkään välttämättä tarvitsisi. (Eipähän ainakaan tule pölyä tms).
PoistaMukavaa ja maukasta joulua! :)