Kukkiva suo

Suon kukat
Karpalon kukkia, jotka ovat kuin pieniä kiinalaisia lyhtyjä.

Olen viime vuosina aivan ihastunut soihin, niiden värimaailmaan, kauneuteen ja maukkaisiin marjoihin. Tässä lähellä sellaiset kunnon hyllyvät suot tosin ovat vain länttejä suolampien ympärillä, mutta ihan hyvin niilläkin pääsee ihastelemaan suon kasveja ja kauneutta. Ja metsäisiä soitahan on täälläkin ihan riittämiin.


Suon kukat
Karpalo

Suo on nyt mitä heleimmässä kukkaloistossaan: sieltä löytyy niin näyttäviä kukkasia kuin pienempiäkin kaunottaria. Erityisen hyvillä mielin sitä katselee karpalon ja muuraimen upeita kukkia, jotka antavat lupauksia tulevista herkkumarjoista.


Lakka/hilla/suomuurain


Suon kukat
Suon kukat

En ole ihan varma, olinko ennen tätä vuotta nähnyt kukkivaa lakkaa, mutta ainakaan en ollut  aikaisemmin katsellut niitä näin tarkasti. Nyt kun ihailin hillan kukkia huomasin, että nehän pitelevät kauniiden terälehtiensä keskellä kultahippusia. Ja myöhemmin ne valavat nuo hippunsa kultaisiksi marjoiksi, eli kyseessä on varsinainen kultakasvi!


Suon kukat
Kultahippu paljastumassa terälehtien piiloista.

Suon kukat

Suon runsaslukuisimpia ja näyttävimpiä kaunottaria ovat suopursut, joiden huumaava tuoksu leijuu soisessa ilmassa. Nuo tuoksuvat eteeriset öljyt ovat muuten hermomyrkkyä, ja suopursua onkin käytetty erilaisissa rohdoksissa sekä syöpäläisten häätöön. Herkimmille ihmisille pelkkä kukkien haistelu voi kuulemma aiheuttaa päänsärkyä. 

Suon kukat
Suopursu

Suon kukat


Ihan niin kuin suopursuja olisi tänä vuonna enemmän ja useammassa paikassa kuin ennen?

Myös raatteet hurmasivat minut pörröisillä kukillaan. Nimensä ne ovat saaneet vanhasta sanasta raatikko, joka tarkoittaa vaikeakulkuista maastoa tai suota. Raatteet kasvavatkin niin kosteissa ja upottavissa paikoissa, ettei niitä turhan helposti pääse ihastelemaan.

Suon kukat
Raate

karvainen kukka
Kukkien ripsikarvat

Aivan yhtä viehättäviä ovat soiden pienet kaunokaiset, nimittäin suokukat. Itse kukat ovat aivan pikkuruisia mutta niin kirkkaan vaaleanpunaisia, että vangitsevat silti kulkijan huomion. Kasvitieteen isä Carl von Linné ihastui suokukkaan niin syvästi, että nimesi sen Andromeda polifoliaksi, kreikkalaisen mytologian prinsessa Andromedan mukaan. Kuvankaunis Andromeda kahlittiin rantakallioon merihirviölle uhrattavaksi, mutta välttyi hirveältä kohtaloltaan sankari Perseuksen pelastamana. Suokukka taas pysyy vieläkin kahlittuna suolle veden äärelle.

Suon kukat
Suokukka, vetisille maille kahlittu kaunotar.


valkoinen
"Liukuvärjätty" kukka

Suolta löytyy myös pieniä orvokkeja, jotka tuovat hieman sinivioletin sävyjä suon suurelta osin punavalkoiseen kukkaloistoon.

Suon kukat
Suo-orvokki


suon kukat

Suossa kauneinta on kuitenkin se, että kukat ovat vain osa sen loistoa. Yhtä kirkkaina hehkuvat myös muun muassa rahkasammalet, marjat ja kihokkien lehdet, ja niiden loisto jatkuu vielä kukinta-ajan loputtuakin. Mutta niistä sitten varmaan lisää myöhemmin, sillä eiköhän noilla suolammilla tule tässä kesän ja syksyn mittaan käytyä kuvailemassa uudestaankin.


Valkeat tupasvillatkin koristavat soita kuin kukkaset konsanaan.


Kommentit

 1. Upeita kuvia! Soiden luonto on todella kaunista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin erilaisia kauniita kasveja löytyy soilta kuin muualta luonnosta :)

   Poista
 2. Suon värit ovat aivan uskomattoman kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Siinä missä metsien värimaailma pyörii aika pitkälle vihreän ympärillä (joka tosin sekin on kaunista), löytyy suolta niin kirkasta punaa kasveista kuin synkkää mustuuttakin lampareista.

   Poista
 3. Minunkin on ihan pakko kommentoida, että tosi kauniita kuvia! Rakastan suopursun tuoksua, vaikka itsekin tuppaan saamaan siitä vähän päänsärkyä, jos haistelen liian läheltä tai liian pitkään. :D

  VastaaPoista
 4. Kauniita kuvia luonnonkukista olet saanut. ☘️

  VastaaPoista

Lähetä kommentti