Italian matka: viehättäviä merenrantakaupunkeja ja piilotettuja rantojaViime viikkoon mahtui vaikka mitä: Vesuvius sekä sen tuhoamat Pompeiji ja Herculaneum, Amalfin rannikon pikkukaupunkeja, "salaisia" pikkurantoja, Caprin saari ja sininen luola sekä hurjasti sitruunoita. Paljon oli siis nähtävää Napolilahden alueella ja suosittelenkin sitä lämpimästi matkakohteeksi Italiaan suuntaaville! En taida saada kaikkea tapahtunutta mahtumaan yhteen postaukseen, joten kirjoitetaanpa aluksi niistä viehättävistä pikkukaupungeista ja piilotetuista rannoista.

Laitan joitakin käytännön vinkkejä ihan kirjoituksen loppuun, jolloin kaikkien lukijoiden ei tarvitse lukea bussien hinnoista, matkustusajankohdista sun muusta tylsästä.

Tukikohtanamme Italiassa toimi Sorrento, joka on sellainen peruskaunis italialainen pikkukaupunki. Sorrentosta on hyvät kulkuyhteydet lähialueen nähtävyyksiin ja kaupunkeihin, minkä vuoksi me (ja monet muutkin turistit) valitsimme sen matkakohteeksemme.

Sorrento ja sen lähialueet ovat tunnettuja sitruunoistaan. Sitruspuita kasvaakin lähes joka nurkalla ja kaupat ja ravintolat ovat täynnä sitruunatuotteita ja -ruokia. Myös Limoncello-likööri on kotoisin Sorrentosta.

Teimme pari retkeä Sorrenton niemimaan toisella puolella sijaitsevalle Amalfin rannikolle, joka on tunnettu kuvankauniista pikkukaupungeistaan ja upeista maisemistaan. Niin hyvin edustavat maisemat välimerellistä kauneutta, että Amalfin rannikko on päässyt jopa Unescon maailmanperintökohteeksi.

Upeat oli maisemat bussista!


Amalfin rannikko
Positano

Amalfin rannikko
Keskiaikainen Atrani aivan Amalfin kaupungin kupeessa. Meille tuli tästä vähän mieleen Pienen merenneidon prinssin linna.

Suurimmalla osalla kaupunkeja on omat uimarantansa, mutta ne muodostuvat hiekan sijasta pienistä pyöreistä kivistä. Rannalla kävellessä saa siis samalla oikein kunnon jalkapohjahieronnan! Sorrenton niemimaalta löytyy kuitenkin myös pari pientä, rauhallista ja ennen kaikkea kaunista rantaa, joilla kannattaa ehdottomasti käydä jos alueelle saapuu lomailemaan.

Italia

Bagni della Regina Giovanna on pieni suojaisa poukama, joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Sorrenton keskustasta. Lähelle rantaa pääsee myös paikallisbussilla, mutta innokkaina kävelijöinä me päätimme kulkea paikalle jalan. Osan matkasta jouduimme kylläkin kulkemaan pitkin mutkaista autotietä, missä sai olla aika varovainen.

Loppumatkasta saimme oppaaksemme ihanan kulkukoiran, joka johdatti meidät rannalle saakka. Se kipsutti vierellämme niin kauniisti, että eräs vastaantuleva nainen luuli sitä meidän koiraksemme ja kehui miten kaunis se oli. Valitettavasti rannalla kulkuri katosi ennen kuin ehdimme antaa sille repustamme keksejä palkkioksi opastuksesta.

Sisko ja meidän rantaopas
Saavuimme Bagni della Regina Giovannalle jo yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla, ja silloin siellä oli vain yksi perhe uimassa. Heidän lähdettyään saimme nauttia rannasta hyvän aikaa ihan keskenämme. Lähestyttäessä keskipäivää paikalle tuli enemmän ihmisiä, joista aika iso osa oli paikallisia. Mitään kovaa tungosta ei rannalla kuitenkaan missään vaiheessa ollut.

Sorrento - Italia
Bagni della Regina Giovanna

Bagni della Regina Giovanna (eli Regina Giovannan kylpylä) on muuten saanut mielenkiintoisen nimensä Napolin kuningattarelta Giovanna D'Anjoulta, joka mielellään kylpi kyseisessä poukamassa. Liittyypä näihin kylpyihin myös legendoja nuorista rakastajista ja murhajuonistakin..


ranta Sorrento

Tuo ranta oli todella kaunis ja rauhallinen, joskin sen kauneutta pilasivat hieman rantakallioille jätetyt roskat ja vaatteet. Ihan hirveästi ei roskia onneksi ollut, mutta Suomen puhtaaseen luontoon tottuneena ne hieman pistivät silmään tässä muuten upeassa paikassa.

Sorrento

Kävimme myös Amalfin rannikolla Fiordo di Furoren rannalla, joka sijaitsee pikkuruisessa Furoren kylässä. Vuonomainen uoma on syntynyt Furoreen muinaisen joen kuluttamana, ja siitä paikka onkin saanut nimensä "fiordo", vaikkei oikea vuono olekaan. Furore taas tarkoittaa raivoa, mikä juontaa juurensa erinäisistä vanhoista legendoista. Erään tarinan mukaan paikka olisi saanut nimensä raivostuneelta pirulta, joka pyyhki takamuksensa vahingossa vuonon nokkosilla. (Samoihin nokkosiin myös siskoni poltti jalkansa kun ei osannut varoa näitä ulkonäöltään hieman suomalaisista nokkosista eroavia kasveja.) Toinen legenda taas kertoo selittämättömän raivon vallanneen kylän asukkaat, jolloin he heittivät suojelijapatsaansa mereen. Suojelijoiden kadottua jumalten raivo on kaikunut hurjana Fiordossa myrskyisinä öinä, antaen paikalle tämän raivoisan nimen.

Amalfin rannikko

Olimme liikkeellä taas aikaisin, ja saapuessamme Fiordoon aamulla siellä oli vain muutama paikallinen, joista suurin osa oli kalastajia. Ranta oli vielä aika varjoisa, joten keräilimme aluksi kivien seasta merikeramiikan palasia. Ennen tehtaat ovat heittäneet rikkinäiset keramiikkansa mereen (tai ehkä ne tekevät niin vielä nykyäänkin?), ja meri on hionut nämä sirpaleet kauniin pyöreiksi. Sirpaleita löytyi vähän myös Bagni della Regina Giovannasta ja Positanosta, mutta Fiordo di Furoressa niitä oli aivan hurjasti. Keräilimme kaunista merimosaiikkia aivan innoissamme, ja eräs herttainen vanha kalastajamieskin auttoi keräämisessä ja antoi meille kourallisen löytämiään keramiikansirpaleita.

Amalfin rannikko
Meren pyöristämiä keramiikan sirpaleita

.Uimareita ja auringonottajia ilmestyi taas enemmän kun aurinko kipusi korkeammalle taivaalle ja värjäsi veden kauniin turkoosiksi. Uskaliaimmat hyppelivät jyrkiltä kallioilta alas nopeasti syvenevään veteen. Furoressa järjestetään kuulemma myös ihan uimahyppykisoja, joissa uimarit hyppäävät alas sillalta.

Ranta Amalfin rannikolla
Fiordo di Furore
.
Parhaimmat rannat sijaitsivat siis hieman syrjässä, mutta olivat ehdottomasti retken arvoisia. Näin kesäkuussa lämpötilat pyörivät joka päivä 27-30 asteen tienoilla, joten rantapäivät toivat mukavaa virkistystä paahteessa matkailuun.

Ei ihme, että Amalfin rannikko on suosittu matkakohde. Kaikin puolin ihastuttava paikka!


Amalfin rannikko


Käytännön vinkkejä:

Sorrento
 • Sorrentoon pääsee helpoiten Napolin lentokentältä Curreri Viaggi-bussilla. Busseja kulkee vain tunnin tai puolentoista välein, joten tsekkaa aikataulut firman nettisivuilta. Liput maksavat 10€/suunta, ja voit ostaa ne joko ennakkoon netistä tai käteisellä bussista. Muista printata lippusi jos ostat ne netistä, sillä kännykästä näytettyjä lippuja ei välttämättä hyväksytä! (Sorrentoon pääsee myös Napolin kautta bussilla/junalla, mutta siinä on sitten useampi mutka matkassa.)
 • Sorrentosta pääsee kätevästi ja halvalla lähialueen nähtävyyksiin joko Circumvesuviana - junalla (Napoliin, Pompeijiin ja Herculaneumiin) tai julkisilla SITA-busseilla (Amalfin rannikolle). Molemmat lähtevät Sorrento Stazionelta. Kesäkuukausina sekä junat että bussit ovat tosin melko täysiä, joten matkaan kannattaa lähteä heti aamusta tai varautua seisomapaikkaan. Circumvesuviana-junan aikatauluja voit katsoa täältä, ja bussiaikatauluja täältä. Meillä tosin bussiaikataulut eivät ihan pitäneet paikkaansa. Lippuja voi ostaa asemalta, lehtikioskeista ja tupakkakaupoista, ja niiden hinnat vaihtelevat matkan kestosta riippuen parista eurosta muutamaan euroon. Koko päivän voimassa oleva bussilippu maksoi asemalta ostettuna 8€.
 • Sorrenton Marina Piccola -satamasta pääsee lautalla mm. Caprin saarelle ja Amalfin rannikon kaupunkeihin. Liput maksavat n. 20€ ja aikataulut voit katsoa täältä.
 • Tarkista kaikkien julkisten kulkuneuvojen tämänhetkiset aikataulut juuri ennen matkaasi, sillä ne saattavat muuttua!
 • Itse Sorrenton nähtävyyksiin kuuluvat mm.
  • Corso Italia-keskuskatu, sekä vanhan Sorrenton alue (Via Cesareon haarautuessa Corso Italiasta), joissa on hyvin kauppoja ja ravintoloita.
  • Satamat Marina Piccola (josta lautat lähtevät), sekä Marina Grande (kalastussatama, pieni uimaranta sekä mereneläväravintoloita).
  • Sitruunatarha I Giardini di Cataldo, jossa voit kulkea sitruunapuiden varjossa, maistella Limoncelloa ja ostaa tuoreita sitruunatuotteita (gelatoa, Limoncelloa, marmeladia ym.). Osoitteet Corso Italia 267 ja Via Correale 27 (isompi tarha ja laajempi tuotevalikoima). Sitruunatarhoihin ei ole pääsymaksua.
  • Bagni della Regina Giovanna - ranta. Rannan lähelle pääsee paikallisbussilla tai kävellen. Kävellen rannalle kuljetaan Via Capoa pitkin, kunnes huoltoaseman kohdalla lähtee pienempi tie oikealle (Joko Traversa Punta Capoa tai Via Calata Punta Capoa pitkin) ja muuttuu lopulta alas rannalle vieväksi poluksi. Bussi pysähtyy Via Calata Punta Capon risteyksen kohdalla, jossa on myös parkkipaikka autoille. Kävellen matkaa rannalle on Sorrenton keskustasta kolmisen kilometriä. Huom! Tiellä ei ole osalla matkasta jalkakäytävää tai kunnon piennarta ja tiet ovat mutkaisia, kävele siis varovasti!
 • Matkustusajankohta: Sorrento, Amalfin rannikko ja muut lähialueet ovat suosittuja matkustuskohteita, joissa turistikausi on parhaimmillaan (tai pahimmillaan) heinä-elokuussa. Kesällä matkatessa kannattaa siis lähteä liikkeelle jo heti aamusta, tai joissakin tapauksissa vasta myöhään iltapäivällä välttääkseen pahimmat ruuhkat. Paras matkustusajankohta olisi varmaan  turistisesongin ja tukalimpien kesähelteiden ulkopuolella eli esim. toukokuussa. Me olimme Italiassa hieman ennen kesäkuun puoltaväliä, jolloin lämpöä oli 27-30 astetta joka päivä ja turistejakin jo kohtalaisen runsaasti.

Amalfin rannikon kaupungit
 • Amalfin rannikolle pääsee Sorrentosta SITA-busseilla tai lautalla, ks. aikataulut yllä. Jos mahdollista istu menomatkalla bussin oikealla puolella ja tulomatkalla vasemmalla, jolloin pääset ihastelemaan upeita maisemia merelle. Amalfin kaupunkiin asti pääsee suoraan bussilla, ja siellä voi vaihtaa toiseen bussiin jos aikoo kauemmas Amalfin rannikolle (mm. Ravello). Myös monet firmat järjestävät valmiita retkiä, joilla tutustutaan Amalfin rannikkoon.

Fiordo di Furore
 • Fiordoon pääsee Sorrentosta Amalfiin menevällä SITA-bussilla, joka pysähtyy aivan sillan kohdalla. Pyydä kuljettajaa pysähtymään Fiordo di Furoressa tai seuraile kartalta millä kohdalla bussi menee.

Kommentit

 1. Voi että - tämähän tuli juuri sopivaan aikaan. Ollaan haaveiltu lähtevämme kesälomalla Italiaan vähän poiketen vanhoista reissusta mennäänkin välissä etelään eikä aina pohjoiseen. Mutta vähän kyllä epäilyttää miten kylmästä tykkäävä ihminen pärjäisi tuolla ihmismassassa juuri elokuussa. Eikös silloin pitäisi pahimmat heltteet ja ruuhkat olla Italiassa.

  Tuollaiset salaperäiset pienet rannat ovat juuri niitä mitä haluttaisi itsekin lähteä tutkimaan. Hyvä postaus ja kiitos vinkeistä!

  http://vaylantyar.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että vinkeistä oli apua! :) Napolinlahden/Amalfin alue oli todella upea ja mielenkiintoinen kohde Italiassa, löytyi niin kulttuuri- kuin luonnonnähtävyyksiäkin. Kirjoittelen vielä tässä lähipäivinä vähän lisää matkasta.

   Elokuussa tosiaan voi olla aika paljon ihmisiä ja hellettä, mutta silloin varsinkin kannattaa sitten lähteä liikkeelle heti aamusta. Uskoisin että näillä pikkurannoilla ja esimerkiksi Herculaneumissa (josta laitan kirjoituksen tänään) on kuitenkin vähän rauhallisempaa myös huippusesongin aikana.

   Ensimmäinen päivä tuntui meistäkin vähän tuskaisen kuumalta eikä oikein meinannut jaksaa tehdä mitään, mutta sitten siihen pikkuhiljaa tottui. Eli jos päätätte lähteä Italiaan elokuussa niin kannattaa varmaan suunnitella ensimmäisille päiville vähän kevyempää ohjelmaa ja säästää enemmän kävelyä vaativat retket loppumatkaan.

   Poista

Lähetä kommentti