perjantai 12. toukokuuta 2017

Rouheiset appelsiini-suklaakuppikakut


En ole oikeastaan koskaan ollut mikään suurin kuppikakkujen ystävä. Onhan niissä kaunis ja makea kuorrute, mutta jotenkin jään aina kaipaamaan kakun mehevää ja maukasta sisusta. Mutta kun äitini päätti pitää pienimuotoiset viisikymppisensä kirpeässä ulkoilmassa, nuotion ja pannukahvin äärellä, olivat kuppikakut käytännön syistä perinteistä kakkua parempi ratkaisu. Halusin kuitenkin lisätä näihin vähän ytyä ja maukkautta muuallekin kuin kuorrutteeseen, ja näin syntyivät appelsiini-suklaakuppikakut, jotka saavat särmikkyyttä suklaarouheesta ja mehevyyttä marmeladisydämestä.

Tein myös kuorrutteesta hieman kakkumaisemman, sillä en halunnut turhan tuhtia tai rasvaista kuppikakkukuorrutetta. Koristeluun käytin kumkvatteja (pieniä kuorineen syötäviä sitrushedelmiä), jotka muistuttavat maultaan hieman appelsiinia. Voit tietenkin koristella kuppikakut myös jollain muulla haluamallasi tavalla.

Kumkvatteja
 
Rouheiset appelsiini-suklaakuppikakut
(9-12 kpl)

Kuppikakkutaikina
  • 130g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 munaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl mantelijauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1-2 appelsiinin raastettu kuori (jos vaan jaksaa raastaa suosittelen kahta, mutta yhdelläkin pärjää)
  • tilkka appelsiinista puristettua mehua (n.2-3 rkl)
  • 100g tummaa suklaata rouhittuna tai valmista suklaarouhetta

Kuorrute
  • 1 dl vispikermaa
  • 200g appelsiinituorejuustoa tai -rahkaa (tuorejuustosta saat vahvemman makuisen ja tuhdimman kuorrutteen, rahkasta miedomman ja raikkaamman)
  • 2-3 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • raastettua appelsiininkuorta maun mukaan, esim. 1 appelsiini

Lisäksi
  • kuppikakku-tai muffinivuokia
  • appelsiinimarmeladia
  • appelsiinimehua kostuttamiseen
  • koristeluun esim. suklaaströsseleitä, suklaarouhetta, kumkvatteja, appelsiininkuorta...

Valmistusohje

  • Pese appelsiinit ja raasta niiden kuoret. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokeri ja fariinisokeri sähkövatkaimella.
  • Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa vaahdoksi.
  • Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää kuivat aineet, suklaarouhe, appelsiininkuori ja mehu taikinaan. Sekoita nuolijalla tai lastalla tasaiseksi.
  • Pursota taikina vuokiin. Käytä tarpeeksi isoa tyllaa, jotta se ei tukkeudu suklaanpaloista. Voit käyttää pursottamiseen myös vahvaa pakastepussia, johon leikkaat reiän kulmaan. Jätä kohoamisvaraa.  (Pursota puoleenväliin/hieman yli.)
  • Paina kakkujen keskelle lusikan varrella syvä kolo. Voit käyttää toista lusikkaa apuna kolon levittämisessä. Pursota tai lusikoi koloon appelsiinimarmeladia kakun pintaan saakka.


  • Paista 180° 20-25 min riippuen siitä, kuinka isoja vuokia käytät. 25 min oli hyvä paistoaika muffinivuoille.
  • Kostuta kuppikakut appelsiinimehulla (1-2rkl/kakku) ja anna kostua mielellään yön yli.
  • Jos vuoat lässähtävät yön aikana kakkujen kostuessa, voit halutessasi irrottaa kakut ja siirtää ne uusiin kauniisiin vuokiin.
Kuorrutteen valmistus

  • Vaahdota kerma
  • Lisää rahka tai tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri ja appelsiininkuori. Sekoita hyvin. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa.

 Koristelu

  • Pursota kuorrutteesta ruusuke kuppikakun päälle niin, että aloitat keskeltä ja etenet kohti reunoja.
  • Huuhtele kumkvatit ja leikkaa siivuiksi. Poista siemenet leikatessasi.
  • Koristele kakut kumkvateilla ja suklaarouheella.


Nauti! :)




Tuorejuustokuorrute (tässä ilman lisättyä appelsiininkuorta)
Rahkakuorrute

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...