Kiuasnyytit


Kiuasnyytit ovat yksiä suosikkimökkiherkuistani. Ne täytetään sillä mitä kaapista ja lähimetsistä löytyy, paistetaan (puulämmitteisellä) kiukaalla ja nautitaan saunomisen ja järvessä pulahtamisen jälkeen. Niissä maistuu siis todellinen mökki-illan tunnelma :)

Ja nyyteistähän voi jokainen ruokailija kätevästi tehdä sellaisen kuin haluaa, kunhan taittelee niiden "hatut" niin että jokainen tunnistaa omansa (esim. jos joku on kasvissyöjä tai ei pidä sienistä/aurajuustosta).

Eikä näistä paljoa tiskiäkään tule, joten siinäkin suhteessa sopivat hyvin mökkiolosuhteisiin!
Kiuasnyytit

"Mitä kaapista ja lähimetsistä löytyy", eli esim.
 • makkaraa (nakkia, lihapullia...)
 • kantarelleja tai muita sieniä
 • sipulia
 • paprikaa
 • pakastekasviksia (kukkakaali-porkkana-parsakaali)
 • juustoa (Aura, Koskenlaskija, Emmental...)
 • ketsuppia, sinappia, chilikastiketta, salsaa...

Leikkaa leivinpaperista ja alumiinifoliosta neliöt ja laita ne päällekkäin, folio alle. Pilko ja kasaa kaikki ainesosat leivinpaperin päälle ja kääri paperit nyyteiksi. Sienet voi halutessaan paistaa ensin, jolloin niistä irtoaa vähemmän nestettä, mutta laiskempi voi laittaa ne sellaisinaankin nyyttiin. Vie nyytit kiukaan kivien päälle saunomisen ajaksi (ehkä n. 20 min riittää). Nyyteistä nousee saunaan usein herkullinen ja nälkää herättelevä tuoksu, mutta jos haju muuttuu liian vahvaksi ja kärähtäneeksi ota nyytit pois kiukaalta.


Nauti saunan puhdistamana (ja järviuinnin raikastamana)
:)

mökki iltapala

mökki herkku

Kommentit

 1. Olen joskus tehnyt sekaherkkunyyttejä kiukaalla (tosin en kesämökillä - perheellämme tai kellään läheisellänikään ei ole mökkiä) ja ne olivat kyllä mahtavia! Mutta nyt en ole enää vuosikausiin harrastanut saunomista, joten ei ole tullut pitkään aikaan tehtyä näitäkään. Jospa joskus taas, jos eksyn jälleen saunomaan. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Meilläkin tehdään usein kiuasnyyttejä, eri versioilla. Hyvää tulee! Oliko kanttarelli hyvää seassa, vai tuleeko siintä kumimaista?

  VastaaPoista
 3. Ihan tuli lapsuus mieleen noista nyyteistä joihin meillä laitettiin makkaraa, tomaattia ja sipulia. Pitäisikin tehdä taas niin toisi mieleen makumuistoja. -Katja
  https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Varmasti herkullista ja mukavaa syötävää mökillä. Ihana kun olet löytänyt jo kanttarelleja. Me kävimme pari päivää sitten metsässä mutta ei näkynyt vielä kanttarelleja. Mukavaa elokuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantarelleja löytyy jo ihan hyvin aurinkoisilta paikoilta, eli lähinnä mökkitien reunalta. Hyvää loppuviikkoa! :)

   Poista
 5. Sellainen pieni kosteus nousi kielen päälle, näytti niin hyvältä:)) Seuraavan kerran kun tässä mökissä saunotaan on tiedossa mitä otetaan saunaevääksi:) Ihanaa alkanutta vkoa sinne!♥

  VastaaPoista
 6. Oi Oi! Herkulliset kiuas nyytit! Kyllä maistuis!😍😋

  VastaaPoista
 7. Ensivisiitillä🌹Liityin lukijaksi..niin herkulliset nyytit täytyykin kokeilla.Mukavaa alkanutta viikkoa🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, tervetuloa! Mukavaa ja aurinkoista viikkoa sinnekin! 🌞

   Poista

Lähetä kommentti