torstai 20. heinäkuuta 2017

Kesäkulho

Marjat, mascarpone ja marenki. Siinä on lyömätön kolmikko, josta saa loihdittua vaikka mitä herkullisia jälkiruokia. Tässä kesäisessä jälkkärissä tuo kolmikko saa kaverikseen vielä limen ja valkosuklaan, ja kun on kyse todellisesta kesäherkusta, niin marjoiksihan on valittu tietenkin (metsä)mansikoita. 

kesäinen jälkiruoka


Marenkiin käytin Perinneruokaa prkl-blogin ohjetta, johon lisäsin hiukan vaniljaa. Nopeampiakin marenkiohjeita löytyy kyllä netistä, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan täydellisen marengin salaisuus on pitkä paisto-/kuivatusaika, sekä tilkka happoa. Näin marengin sisus jää hitusen tahmaiseksi. Halutessaan marengin voi toki myös ostaa valmiina kaupasta.

Itse kasasin jälkkärin annoskulhoihin, mutta kesäkulhon voi tehdä myös suurempaan astiaan, josta jokainen kauhoo herkkua omalle lautaselleen.

Tähän kesäkulhoon kävin keräämässä luonnosta metsämansikoita, ne kun alkoivat viimeinkin kypsyä, mutta myös puutarhamansikat sopivat hyvin!


Kesäkulho
n. 6-8 annosta

Wanhanajan marenki
  • 4 munanvalkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl väkiviinaetikkaa (tai sitruunamehua)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (1/4 tl vaniljajauhetta)
  • ripaus suolaa

Lime-mascarponevaahto
  • 250 g mascarpone-juustoa
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 limen raastettu kuori ja puristettua mehua n. 1-2 tl
  • 100 g valkosuklaata
  • (vihreää karamelliväriä)


Lisäksi

  • metsä-tai puutarhamansikoita
  • valkosuklaata rouhittuna

Valmistusohje
  • Valmista ensin marenki (hyvissä ajoin!). Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kunnon kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
  • Lisää etikka ja ripaus suolaa.
  • Lisää sokeri sekä vaniljasokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki muuttuu tahmeaksi massaksi. Lisää vaniljajauhe loppuvaiheessa vatkausta.
  • Pursota massasta kiekkoja leivinpaperille. Voit piirtää paperille ensin lyijykynällä ympyröitä käyttäen jälkiruokakulhoa muottina, jolloin saat kiekoista oikean kokoisia ja muotoisia. (Marenki turpoaa ihan hiukkasen uunissa). Omiin kulhoihin tein isojen kiekkojen lisäksi pienempiä marenkeja astian kapeampaa alaosaa varten sekä jälkkärin päälle.
  • Paista/kuivata uunissa 125॰ (100॰ kiertoilmalla) 1,5 tuntia.
  • Ota uuni pois päältä, raota hieman luukkua ja jätä marengit uuniin kuivumaan, mielellään vähintään kahdeksi tunniksi.

  • Pese lime, raasta sen kuori ja purista mehu mascarponevaahtoa varten.
  • Sulata valkosuklaa pienellä teholla mikrossa välillä sekoittaen.
  • Vaahdota vispikerma. Värjää vaahto karamellivärillä vaaleanvihreäksi ja lisää vaahtoon mascarpone, valkosuklaa, limen kuori ja mehua ja sekoita tasaiseksi.

  • Kokoa kesäkulho juuri ennen tarjoilua: tee marengista, vaahdosta, mansikoista ja valkosuklaarouheesta kerroksia jälkiruokakulhoihin. Vaahdon voi joko pursottaa tai lusikoida jälkkäriin, pursottamalla lopputuloksesta tulee tietenkin siistimpi. Ensimmäisen marengin alle kannattaa ehkä laittaa vähän vaahtoa, jolloin marenki tarttuu kulhon pohjaan eikä heilu kun sen päälle lisää uusia kerroksia.


Mansikka, lime, valkosuklaa, marenki, mascarpone - jälkiruoka


12 kommenttia:

  1. Näyttääpä kauniilta - metsämansikat tuoksuvat tänne asti :-)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan! Makeaa mutta samalla raikasta ja varsinkin metsämansikoiden kanssa myös hieman kirpakkaa :)

      Poista
  3. Oijoi miten näyttää herkulliselta!!♥ ihan vesi nousi kielelle kun kuvia katsoi:) Kaunista kesäpäivää ja mukavaa alkavaa vkonloppua sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää viikonloppua sinnekin! :) Täällä on nyt vähän sateista mutta jospa nuo ilmat tuosta paranisivat, toivotaan parasta!

      Poista
  4. Oijoi miten herrrrrkulliset ja ihanat kuvat ♥ ja ohjekin mitä mainioin. Taitaa kyllä jäädä jäätelö-mansikka-kermavaahto linjalle meikäläisen tarjoilu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jäätelö-mansikka-kermavaahto on klassikko, joka toimii aina :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...