Juhannushalko
Tein viime kesänä juhannuspöytään koivunhalkotortun, ja hyvin teki kauppansa tämä herkku. Resepti jäi tuolloin laittamatta tänne blogiin, mutta julkaistaanpa se sitten nyt, kun juhannus alkaa jälleen olla ajankohtainen.
Juhannushalon täytteessä maistuvat tietenkin suomalaisittain turkinpippuri, lakritsi ja metsämarjat. Kääretorttutaikinaa piristämään lisäsin hiukan sitruunaa, ja kuorrute saa mukavaa lisämakua ja makeutta valkosuklaasta.
Ainesosat:
Kääretorttupohja
- 4 munaa
- 1,5 dl sokeria
- 0.75 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 (luomu)struunan kuori raastettuna
- 2 tl sitruunasta puristettua mehua
Täyte ja kuorrute
- 250 g mascarpone-juustoa
- 2 dl vispikermaa
- 75 g turkinpippurirouhetta (+vähän koristeluun)
- 0,5 dl lakritsikastiketta (+vähän koristeluun)
- 50 g valkosuklaata
- (3 rkl apteekin salmiakki-mixeriä, tai hieman salmiakkijauhetta)
- n. 0,5-1 litraa marjoja (esim. vadelmat ja mustikat sopivat ihanasti yhteen salmiakin ja lakritsin kanssa!)
Valmistusohje
- Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu.
- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Lisää sitruunan kuori ja mehu, sekoita tasaiseksi.
- Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225० n. 7 min
- Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi varovasti ja anna levyn jäähtyä.
- Täytettä ja kuorrutetta varten vaahdota kerma. Sekoita joukkoon mascarpone ja ota mascarponevaahdosta n. 1/3 talteen valkosuklaakuorrutetta varten.
- Lisää loppuun 2/3:aan vaahdosta lakritsikastike, turkinpippurirouhe (muista säästää hippusellinen koristeluun) sekä apteekin salmiakki/salmiakkijauhe. (Salmiakki ei ihan välttämätön jos ei kotoa löydy. Voit myös laitta esim. vähän enemmän turkinpippurirouhetta jos haluat salmiakkisemman lopputuloksen). Maista ja lisää tarpeen mukaan sokeria tai salmiakkia.
- Levitä salmiakkivaahto ja marjat taikinalevyn päälle. Rullaa levy kääretortuksi leivinpaperia apuna käyttäen. Leikkaa päädyt ja nosta torttu tarjoiluvadille.
- Sulata valkosuklaa pienellä teholla mikrossa ja anna jäähtyä hiukan. Sekoita valkosuklaa säästämääsi 1/3:aan mascarponevaahtoa ja levitä tortun päälle. Jätä päädyt paljaiksi.
- Tee lakritsikastikkeesta koivunraitakuvioita tortun päälle joko suoraan purkista kaataten tai lusikkaa apuna käyttäen. Sirottele päälle turkinpippurirouhetta.
Sepä on hauskan näköinen ja kuulostaa myös hyvältä! :)
VastaaPoistaKiva halko ja varmasti herkullinen
VastaaPoistaSalmiakin ystävälle oivallinen herkku, myös ulkoasultaan kaunis katsella. Jaksaisikohan tuollaisen väsätä juhannukseksi? Ainakin nappaan ohjeen vastaisuuden varalle. Kiitos!
VastaaPoistaNäyttääpä hauskalta ja kuulostaa herkulliselta, tuo täyte vaikuttaa ihanalta :)
VastaaPoista