PeukaloislapsiaMitä pienempi lintu, sitä suloisempi nimi. Peukaloinen on hippiäisen jälkeen pienin lintumme, ja se on helppo tunnistaa pirteästi pystyssä sojottavasta pyrstöstään. Parhaiten peukaloisia pääsee näkemään, kun opettelee tunnistamaan niiden laulun (peukaloisella on yllättävän iso ääni niin pieneksi linnuksi), sillä muuten ei ryteiköissä ja risukasoissa viihtyvää lintua helposti huomaa. 

lintu

Kuvasin tässä yksi päivä peukaloispesuetta, joka vipelsi hakkuuaukean risukoissa. Suloisia olivat pienet peukaloisenpojat, sellaisia haituvapäitä ja hieman hömelöitä, kuten lintulapset yleensäkin. Kovin kauaa en kuitenkaan viitsinyt pesuetta häiritä, sillä emot eivät selvästikään halunneet lapsilleen valokuvamallin uraa. Kovasti huusivat varoituksiaan ja johdattelivat poikasia kauemmas kameran luota.


linnunpoikanen


Emo


Pyrstö pystyssä kuten vanhemmillaankin, hieman on vain vielä lyhyempi...

Lintu
Peukaloisen retket

Kommentit

 1. Ihanat kuvat, poikaset ja tarina <3
  Enpä ole peukaloista koskaan nähnytkään.
  Hurmaavan oloinen otus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä näitä on aika paljon, mutta en ollut nähnyt kuin ehkä kerran ennen viime kevättä. Tuolloin opettelin tunnistamaan peukaloisen laulun ja johan niitä alkoikin näkyä yhdessä jos toisessakin ryteikköisessä metsässä ja hakkuiden risukasoissa.

   Poista
 2. En ole itse koskaan nähnyt luonnossa tätä pikkuista hurmurilajia,kiitos ihanista kuvista!
  Varsinkin tuo peukaloisen retki-kuva on ihan huippu!😙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä hauskoja lintuja. Yleensä on vain hankala ehtiä ottaa kuvia kun liikkuvat niin nopeasti miljoonan risun seassa, mutta tällä kertaa risukasa oli melko siisti ja varsinkin poikaset hidasliikkeisiä, jolloin kuvatkin onnistuivat hyvin 😊

   Poista
 3. Hihi, viimeinen kuva on erityisen hauska! :D Peukaloista harvemmin näkee kesällä, kuulee vain, mutta jostain syystä talvella se liikkuu paremmin näkösällä, jos se nyt sattuu ylipäätään talvehtimaan. Meillä päin niitä on miltei joka talvi, ja silloin onkin tullut lähinnä nähtyä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin yleensä peukaloisesta näkee vain pienen vilauksen risukon seassa, mutta onneksi nämä poikaset olivat hidasliikkeisempiä ja emotkin varoittelivat oikein näkyvillä paikoilla, niin pääsi kunnolla ihastelemaan. Talvella en ole koskaan näitä nähnyt.

   Poista

Lähetä kommentti