Pohjolan pitsa (rukiinen mustatorvisieni-kylmäsavuporo-pitsa)




Pari viikkoa sitten jaoin sienestäjän pitsan reseptin, ja tämä pitsa jatkaa sen kanssa hyvin samalla linjalla. Nyt pitsasta tuli tosin entistäkin suomalaisempi, kun metsäsienet ja Koskenlaskija saivat seurakseen vielä kylmäsavuporoa ja rukiisen pitsapohjan. Tämä Suomi 100-resepti on siis nimeltään Pohjolan pitsa!

Valitsin sieniksi vahvoja ja herkullisia mustatorvisieniä, jotka sopivat myös väriltään hyvin suomalaiseen mielenmaisemaan ja Pohjolan pimeyteen. Mutta jos ei torvisieniä ole käytettävissä niin muutkin sienet kelpaavat kyllä.

Kunnolla rukiilta maistuvan ja kuitupitoisen pohjan saa kun laittaa ruis-ja vehnäjauhoja molempia yhtä paljon. Miedomman makuiseen pohjaan taas kannattaa laittaa vehnäjauhoja 2 osaa ja ruisjauhoja 1 osa.

Aiemmat Suomi 100-reseptit voit käydä katsomassa täältä.


Suomi 100 resepti


Pohjolan pitsa

Ainesosat:

Pitsapohja (pellillinen tai pari pienempää pyöreää pitsaa)
  • 1  1/2 dl vettä
  • 15g hiivaa (1/3 pkt)
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 3 dl jauhoja, joista 1-1,5 dl ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja (riippuen siitä kuinka rukiisen pitsapohjan haluat)
Täyte
  • mustatorvisieniä (tai muita sieniä, esim. suppilovahveroita)
  • sipulia
  • kylmäsavuporoa
  • Koskenlaskija ruokaa eli sitä levittyvää koskenlaskijaa (tai smetanaa / crème fraîchea)
  • pitsamaustetta
  • juustoraastetta (+murusteltua Koskenlaskijaa päälle)
  • tuoretta timjamia tai persiljaa

Valmistusohje
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n. puoli tuntia)
  • Halkaise torvisienet (katso ettei sisällä ole etanoita) ja paista voissa pannulla, kunnes niistä irronnut vesi on haihtunut. Mausta (aromi)suolalla ja pippurilla.
  • Viipaloi sipuli ja kylmäsavuporo.
  • Kaulitse taikina ohueksi leivinpaperille tai suoraan öljytylle pellille.
  • Levitä Koskenlaskija ruokaa (tai smetanaa/crème fraîchea) pohjalle. Laita päälle sipulia, sieniä, kylmäsavuporoa, juustoraastetta ja pitsamaustetta. Halutessasi voit murustella pinnalle vielä vähän Koskenlaskijaa.
  • Paista 250℃ n. 12-15 min.
  • Ripottele pinnalle tuoretta timjamia tai persiljaa.
Suomalainen pitsa, ruispohja




Seuraa somessa:





https://www.facebook.com/taskuttaynna/?ref=aymt_homepage_panelhttps://fi.pinterest.com/taskutaynna/https://www.instagram.com/anniinie/

Kommentit

  1. Kiitos, hyvä resepti. Meillä on torvisieniä sienestysreissun jäljiltä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä. Ja sattui sitten hyvään aikaan tämä resepti :)

      Poista
  2. Oijoi kun näyttää hyvältä..ihan sellainen kosteus kihahti kielen päälle taas kun näitä sinun postauksia lukee/katsoo:)😍 Herkullista syyskuuta sinne♥

    VastaaPoista
  3. Varmasti herkullista Kiva kun laitoit reseptin mukaan.

    VastaaPoista
  4. Oi, kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä! <3 Metsäsienet pitsassa ovat kyllä ihan huippujuttu. Ne maistuvat niiin eriltä kuin (purkki)herkkusienet. :D

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ihan eri luokkaa kuin kaupan purkkisienet :D

      Poista
  5. Nam! Oikeen herkku pitsa!😋
    Varmasti hyvää.
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...