Pohjoisen kukkaloistoa


Yksi Lapin kesän mukavimmista asioista oli se, että pohjoisessa on vähän eri kukkavalikoima kuin etelässä. Vastaan tuli monta sellaista kasvia, joista olin aiemmin vain haaveillut, ja nähdessäni Kuusamon kauniita ja harvinaisia kämmeköitä oli sisäinen hemulini suorastaan onnesta soikeana. Tässä siis muutamia kauniita Lapin ja Kuusamon kukkasia.


Neidonkenkä oli niitä harvinaisia kämmeköitä, joista olin haaveillut jo pidempään. Kukka oli vähintään yhtä kaunis kuin olin kuvitellutkin.Toinen harvinainen kämmekkä, tikankontti.
Tämä kämmekkä toi minulle mieleen hemulin myös ulkomuotonsa puolesta.


Kiutakönkään rotkosta löytyi vielä tällainen kukkaharvinaisuus, lapinvuokko.


Lapin maakuntakukka kullero somistaa teiden ja jokien varsia. Tähänkin kukkaan ihastuin suuresti Lapissa.


Kulleron tärkein pölyttäjä on kullerokärpänen, joka viipyy kukassa päiväkausia ja myös parittelee ja munii kukkaan. ( En tosin tiedä, onko kuvan kärpänen juuri kullerokärpänen) Hilla kukki tänä vuonna harvinaisen komeasti, antaen lupausta hyvästä sadosta. Harmi, ettei tullut otettua kuvia tien vieressä valkoisenaan loistavista hillasoista.


Alkukesän tulvien aikaan monet rentukat kukkivat veden alla.

Ruohokanukka oli ulkonäöltään tuttu lapsuuden luontokirjoista, mutta sen nimeä en tuntenut entuudestaan.


Tunturipaljakalla kukkiva pieni sielikkö oli aivan uusi tuttavuus.


Mesimarjan kukat olivat todella mieluisa löytö. Nyt vain toivotaan, että edes johonkin noista kukkapaikoista tulisi myös marjoja, niin että pääsisin maistamaan tuota luonnonmarjojen aatelista.

Kommentit