Suomi-kakku


Moni kakku päältä kaunis... vaan jotkin on upeita sisältäkin! Tämän kakun sisustasta paljastuu nimittäin sinivalkoinen Suomen lippu, eikä herkullisuudessakaan olla tingitty ulkonäön vuoksi. Suomi-kakku sopii erinomaisesti itsenäisyyspäivän juhlapöytään, tai miksei näin Suomi 100-juhlavuotena voisi tätä kakkua syödä muinakin päivinä.

Ensimmäisen Suomi-kakun tein jo vuosikausia sitten nähtyäni netissä kuvan vastaavanlaisesta jenkkikakusta. Tuolloin kakku jäi kuitenkin vähän turhan matalaksi, ja mustikkaiset täytteet erottuivat liian hyvin kerrosten väleissä. Tällä kertaa käytössä oli siis pienempi vuoka ja valitsin täytteiksi sitruunaa/limeä sekä valkosuklaata, joista saa aikaan paljon näkymättömämmät täytteet. Tein kakun 22 cm vuokaan, joskin sinisen kakkupohjan kanssa hieman jännitin tursuaako se sieltä yli. Kannattaa siis laittaa varmuuden vuoksi pelti alle, jos taikina yltää lähelle kakkuvuoan reunaa!

(Jos käytät erikokoista vuokaa, katso muunto-ohjeet esim. Kinuskikissalta.)

Alun perin ajattelin kokeilla kakkuun voikakkupohjaa, joka on sienikakkupohjaa jämäkämpää, ja josta lipun olisi luultavasti saanut siistimmäksi. Mielestäni voikakkupohja oli kuitenkin aivan liian tujua, eikä siihen olisi voinut enää laittaa täytteiksi mitään kovin makeaa. Itse olen sitä mieltä, että täytekakussa pitää olla "kevyt" pohja ja herkulliset täytteet, joten voikakkupohja vaihtui sitten sienikakkupohjaan.  Kuten jo alussa sanoinkin, en halunnut tinkiä maussa ulkonäön vuoksi.

Suomi-kakku kasataan kahdesta eri kakusta: sinisestä ja valkoisesta. Laitoin valkoiseen kakkupohjaan vähemmän keltuaista ja hieman kermaa tasapainottamaan kakun rasvaisuudessa. Kakkupohjasta tulikin mukavan vaalea, vaikka se näissä kuvissa näyttääkin keltaisemmalta kirkkaan lumen heijastaman valon vuoksi.

Muut Suomi 100 -reseptini voit käydä katsomassa täältä.




Suomi-kakku
(22 cm vuoka)

Ainesosat:

Sininen kakkupohja

  • 4 munaa
  • 4 dl sokeria
  • 4 dl vehnjäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 2 dl seos vettä ja sinistä elintarvikeväriä kiehuvaksi kuumennettuna (itse laitoin 2 rkl nestemäistä elintarvikeväriä, muuta enemmänkin olisi voinut laittaa niin olisi saanut tummemman värin. Elintarvikeväreissä on kuitenkin eroja, eli jos käytät vahvemmin värjäävää tuotetta vähempikin määrä voi riittää.)
Valkea kakkupohja
  • 5 valkuaista
  • 1 keltuainen
  • 4 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vanilja-/vanilliinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa + 1/2 dl vettä sekoitettuna ja kiehuvaksi kuumennettuna
Kostutukseen
  • struunalimsaa/-mehua
Täyte
  • lime/lemon curdia (tai sitruunahilloa tms)
  • 150g valkosuklaata
  • 1 dl kuohukermaa
Kuorrute
  • 4 dl vispikermaa
  • 400g vaniljatuorejuustoa tai -rahkaa
  • 100g valkosuklaata

Valmistusohje:

Sininen kakkupohja
  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Peitä kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele ja korppujauhota vuoka.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Laita vettä kiehumaan kattilaan. (Vähän enemmän kuin mitä tarvitset, ettei vesi ehdi kiehua liikaa pois vaahdottaessasi munia ja sokeria.)
  • Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Malta vatkata tarpeeksi kauan, 5-10 min niin kakku kohoaa paremmin.
  • Lisää kiehuvaan veteen elintarvikeväri ja mittaa oikea määrä seosta mittakuppiin. Kaada ohuena nauhana taikinan sekaan vatkaten samalla vatkaimella.
  • Siivilöi kuivat aineet taikinaan ja kääntele sekaisin nuolijalla.
  • Paista 175℃ n. 1 tunti. Kakku on kypsä kun sen keskelle tökättyyn cocktail-tikkuun ei tartu taikinaa.
  • Jäähdytä ja irrota kakku vuoasta.
Valkoinen kakkupohja
  • Valkoinen kakkupohja tehdään samalla tavalla kuin sininenkin: Vaahdota valkuaiset, keltuainen, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää kiehuvaksi kuumennettu kerma-vesiseos vatkaimella vatkaten. Siivilöi mukaan kuivat aineet ja kääntele sekaisin nuolijalla. Paista  175℃ n. 50-60 min. (Valkoisesta kakkupohjasta tulee hieman pienempi kuin sinisestä).

Kakun kokoaminen
  • Leikkaa sininen kakkupohja kolmeen osaan (=kerrokseen) ja valkoinen kahteen osaan. Leikkaa tarvittaessa tummemmat reunat pois.
  • Piirrä vuoan pohjaa mallina käyttäen leivinpaperille hieman pohjaa pienempi rengas ja leikkaa se irti. Rengas kannattaa asettaa melko lähelle kakun ulkoreunaa, jotta pieneenkin kakunpalaseen tulisi näkyviin Suomen lippu.
  • Valmista valkosuklaatäyte: pilko valkosuklaa pieniksi palasiksi ja kuumenna kerma kattilassa selvästi kädenlämpöistä kuumemmaksi, mutta ei kiehuvaksi! (Kokeile lämpötilaa sormella, parempi kuumentaa aluksi liian vähän kuin liikaa ettei valkosuklaan rakenne pilaannu kuumassa). Ota kattila liedeltä ja lisää hienonnettu valkosuklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Tarvittaessa laita kattila takaisin lieden päälle jälkilämmölle ja lämmitä sekoitellen.
  • Kakun ensimmäinen kerros: Leikkaa leivinpaperirengasta apuna käyttäen sinisestä kakkupohjasta rengas ja irrota se. Leikkaa valkoisesta pohjasta vastaavanlainen rengas pois, ja aseta sininen rinkula sen tilalle. Muotoile renkaita tarvittaessa veitsellä. Tästä kerroksesta tulee siniristilipun alasakara. Kostuta kerros sitruunalimsalla/-mehulla ja levitä päälle lime/lemon curdia ja valkosuklaatäytettä ohut kerros.


  • Toinen kerros: Laita sininen kakkupohja keskikerrokseksi. Tästä tulee lipun sininen poikkiraita. Kostuta ja levitä päälle lime/lemon curdia ja valkosuklaatäytettä.
  • Kolmas kerros: leikkaa samalla tavalla kuin ensimmäinen kerros. Tästä tulee ristin yläsakara. Kostuta. 
  • Valmista kuorrute: Sulata valkosuklaa pienellä teholla mikrossa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää valkosuklaa vaahtoon samalla vatkaten. Notkista tuorejuusto lusikalla ja lisää vaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
  • Levitä tai pursota kuorrute kakun päälle. Jos kakusta irtoaa kuorrutteeseen sinisiä murusia häiritsevästi, voit levittää kakun päälle ensin ohuen kerroksen kuorrutetta ja laittaa kakun hetkeksi kylmään jähmettymään ennen lopun kuorrutteen levittämistä. Koristele esim. sinivalkoisilla karkeilla, nonparelleilla tai sokerimassakukilla.





Seuraa somessa:





https://www.facebook.com/taskuttaynna/?ref=aymt_homepage_panelhttps://fi.pinterest.com/taskutaynna/https://www.instagram.com/anniinie/

Kommentit

  1. Oh hoh jopas olet uljaan kakun tehnyt, vau! Näyttää monimutkaiselta mutta ehkei ole kuitenkaan mahdoton. Kiitos hyvästä ohjeesta täytyy laittaa talteen ja kenties uskaltaa kokeilla. 👍🏻 -Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman vaatii näpertelyä mutta ei ole ollenkaan niin hankala kuin miltä näyttää!

      Poista
  2. Voi miten upea Suomi kakku♥ Kiitos ohjeesta!! Mukavaa marraskuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä :) Ihanaa itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta ❤️

      Poista

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...