Hämähäkkiäiti


Ja taas minä kirjoittelen sellaisista otuksista, jotka herättävät inhoa ja kauhua monissa ihmisissä. Nyt on nimittäin vuoro päästää hämähäkit parrasvaloon parin blogikirjoituksen ajaksi.


Itse suhtaudun hämähäkkeihin melko neutraalisti. Eivät ne mitään lempiötököitäni ole, mutten niitä suuremmin kammoakaan. Jotkin niistä ovat kyllä hieman inhottavan näköisiä, mutta toiset ovat jopa kauniita tai suloisiakin. 


Näissä kuvissa esiintyy rantahämähäkki, joka on hämähäkeistämme suurimpia. Tämän lajin naaraat voivat hyvinkin olla seitsemän senttiä läpimitaltaan (jalkojen kanssa), ja ne ovatkin kokonsa vuoksi mielestäni komeita ilmestyksiä. Nimensä mukaisesti ne viihtyvät veden äärellä ja pyydystävät ruoakseen muun muassa nuijapäitä ja kalanpoikasia.


Kaikki kuvien hämähäkit ovat äitejä. Rantahämähäkit pitävät hellyttävän hyvin huolta lapsistaan: ne kantavat munia aluksi vatsansa alla munakotelossa, ja löydettyään sopivan paikan rannalta kutovat ne lapsilleen pesän. (Rantahämähäkit eivät käytä seittiään saalistamiseen ollenkaan, se on niille enemmänkin pesänrakennusmateriaalia.) Vielä munien kuoriutumisen jälkeenkin hämähäkkiäidit vahtivat lapsikatrastaan jonkin aikaa.

Munakotelo
Lapset sylissään...

munakoteloa kantava hämähäkki

Tästä kuvasta kunnia siskolleni.

Aikamoinen lapsikatras, hyvä että hämähäkkiäidillä on kahdeksan jalkaa ja silmää!

Ja äiti vartioi vieressä.
Eikös hämiksillä olekin oikeastaan aika sympaattiset kasvot?

Kommentit

 1. Oikein ihania kuvia jälleen! :) Itsekään en varsinaisest kammoa tai ällöä hämähäkkejä, mutta eivät ne munkaan kohdalla mihinkään ykkössuosikkieläimiin lukeudu. Jostain syystä myös säikyn niitä sisätiloissa aika herkästi, mutta ulkona voin sujuvasti vaikka nukkua laavussa, jonka katossa yläpuolellani hämähäkki kutoo verkkoaan. En tiedä, mikä siinä on, että ulkona ne ovat ihan okei, mutta omasta kodista toimitan hämyrit kyllä kovaa kyytiä pihalle, mieluiten koskematta niihin itse ainakaan käsin! :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sisällä minäkään en yleensä hirveästi tykkää hämähäkeistä... Paitsi kerran meillä oli joulukuusessa hämis joka kutoi sinne sellaisen ”joulupallon”. Sen pidin ihan mielelläni vieraanani :)

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja yhtä ihanat hämikset :-)
  Sympaattiset kasvot äipällä, poikaskatras saa kihelmöinnin iholle ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hauskoja ja sympaattisia otuksia ovat nuo hämiksetkin kun hieman tarkemmin katsoo :)

   Poista

Lähetä kommentti