Hämähäkeistä suloisin


On olemassa yksi hämäkki, josta ei vain voi olla pitämättä. Se on pieni, pörröinen ja äärimmäisen suloinen. Se kääntyy uteliaana tapittamaan suoraan silmiin, ja osaapa tämä hurmuri vielä tanssiakin. Sanotaan, että se on hämähäkki joka voi auttaa araknofoobikkoja pääsemään eroon kammostaan. Sillä miten kukaan voisi pelätä tai inhota tällaista pikkuruista söpöläistä?


Tuo "oksa" on mustikan varpu, eli aika pieni on tämä hämis!Kyseessä on tietenkin veikeä hyppyhämähäkki. Oikeastaan se ei ole mikään yksittäinen laji, vaan hyvinkin laaja hämähäkkien heimo. Suurin osa hyppijöistä elelee trooppisilla alueilla, mutta löytyy näitä hurmureita reilusti täältä Suomestakin.


Söpö pörröinen hämähäkki


Itse olen tutustunut hyppyhämähäkkeihin lähemmin vasta tänä vuonna, kun olen saanut käyttööni makrolinssin. Kyllähän hyppijöitä voi paljain silminkin katsella, mutta paremmin niiden ilmeet saa esille suurentavan linssin avulla.

Ensimmäinen hyppijä tuli vastaan kuvatessani rantahämähäkkiä. Hyppyhämähäkit rakastavat kameroita, ja tuokin pieni hämis kiipesi innoissaan käsivarrelleni huomatessaan kameran kädessäni: "Hei, minäkin haluan kuvaan!"
Mutta valitettavasti en tuolloin tajunnut, mikä upea kuvauskohde tuo vaatimaton kirppu olisi ollut. Huitaisin sen pois kädeltäni ja jatkoin näyttävämmän rantahämähäkin kuvaamista. Hetken kuluttua sitten tajusin, että hetkinen, ei kai se vain ollut hyppyhämähäkki! Eivätkös ne juuri olleet niitä suurisilmäisiä supersöpöjä hämiksiä? Mutta eipä sitä hyppijää sitten enää löytynyt ruohikosta, oli varmasti harmistunut ja häipynyt kun en ollut sitä ymmärtänyt kuvata....Seuraavan kerran löysin hyppijän puolukkakipponi reunalta, kun olin poimimassa marjoja takametsästä. Kameraa ei tietenkään ollut mukana, mutta onneksi hyppyhämähäkki odotti kiltisti purkin laidalla, että päästiin takaisin mökille. Sillä kuten jo sanoinkin, hyppyhämähäkit ovat varsinaisia linssiluteita! Tämäkin yksilö hyppäsi kameran linssiin ainakin viisi kertaa kuvaussession aikana.


Hyppyhämähäkit saalistavat loikkaamalla saaliinsa kimppuun, eli ne eivät kudo pyydysverkkoja. Sen sijaan ne käyttävät seittiä eräänlaisena turvaköytenä hypyissä.


Myöhemmin menin vielä ihan etsimään hyppyhämähäkkejä tuolta puolukkapaikalta. Aika tarkkaan siinä sai varpuja katsella, mutta lopulta sieltä sitten löytyi yksi hyppijä. Varsin kuvauksellinen ja ilmeikäs pikku malli oli tuokin hämis.
Voi noita silmiä...Suloisen ulkonäön lisäksi hyppyhämähäkeissä viehättää niiden veikeä käyttäytyminen. Ensinnäkin, urokset tanssivat kosiskellessaan puolisoaan. Itse en ole tuollaista tanssia koskaan nähnyt, mutta oikeastaan hyppyhämähäkit liikkuvat aina hieman niiaillen ja viittoen, mikä sekin näyttää melkein tanssimiselta. 

Ja netistä löytyy tietenkin hauskoja tanssivideoita, suosittelen käymään katsomassa esimerkiksi nämä:

Rakkauden ja elämän tanssi - BBC
Hyppyhämähäkkien joulu
Meksikolainen tanssi

Jotain se yritti kovasti viittoa minulle, mutta en ihan ymmärtänyt.

Hyppyhämähäkit ovat erikoisia myös siinä mielessä, että ne ovat jotenkin eri tavalla tietoisia ihmisen läsnäolosta kuin muut hämähäkit. Ne katsovat suoraan silmiin, kohottavat eturuumistaan nähdäkseen paremmin ja tarkkailevat muutenkin uteliaina ympäristöään. Varsin ilmeikkäitäkin ne ovat muihin hämähäkkeihin verrattuna.


Hyppyhämähäkeillä on hämiksistä paras näköaisti. Suuria ja tarkkoja silmiä tarvitaankin saalistuksessa, hypyissä ja sulhasehdokkaan tanssitaidon arvioinnissa,

Jos edellisen kirjoitukseni kuvat rantahämähäkistä eivät vielä herättäneet sympatioita hämiksiä kohtaan, niin toivon että nämä kuvat onnistuvat siinä paremmin. Ihan hyödyllisiä ja hauskoja otuksia nekin loppujen lopuksi ovat. Eivätkä hämähäkit oikeastaan näytä yhtään niin pelottavilta ja inhottavilta, kun näkee niiden kasvot!


Seuraa somessa:

https://www.facebook.com/taskuttaynna/?ref=aymt_homepage_panelhttps://fi.pinterest.com/taskutaynna/https://www.instagram.com/anniinie/

Kommentit

 1. Enpä ole koskaan nähnyt hämyä noin läheltä. Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 2. Oih...siihen kyllä hävisi minun hämähäkki kammo:) Voi miten voikin olla suloisen näköinen♥ Ehkäpä se viittilöi että tule vain lähemmäs jotta saat oikein kunnolla poseerata:) Kuvat on kyllä älistyttävän hienoja ja tarkkoja! Olet kyllä melkoinen taituri kamerasi kanssa!♥ Leppoisaa sunnuntai-iltaa 😍

  VastaaPoista
 3. Kummat noista pallukoista ovat silmät, vai onko hämähäkillä neljä silmää? Hienoja kuvia. Tykkään näistä hämähäkeistä enemmän kuin kyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämähäkeillä on itse asiassa 6-8 silmää, noiden edessä näkyvien neljän lisäksi sivuilla on vielä yksi silmäpari lisää.

   Poista
 4. Hyppyhämähäkin naama on niiin veikeä! <3 Se on myös ihanan helposti tunnistettava: muistan kun biologian ensimmäisessä lajintuntemustentissäni määritettävänä hämähäkkinä oli juuri hyppyhämähäkki, jonka tunnistin oitis mainioista silmistä, joten sain siitä pisteet, vaikken ollut ehtinyt päntätä hämähäkkien tunnistusta ollenkaan. :D Mutta en kyllä tykkää yhtään näiden tavasta hyppiä päin näköä tai vaikkapa juuri kameran linssiä, jos tulee liian lähelle katsomaan.

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista

 5. Upeita kuvia😮!
  Kertakaikkiaan upeita ja ihania 😍!

  Ja noi pienet hämähäkit 😍!

  Kiitos, kun jaat meille kuvia ja samalla tietoutta näistä "hurjan pelottavista pedoista"😊!

  T:Kirsi Mäntsälästä

  VastaaPoista

Lähetä kommentti