Rosvokoira


Tuli kävelyllä vastaan supikoira. Eihän se ensimmäinen kerta ollut, tarkkanenäinen Pablo-koira kun näitä vainuaa aika tehokkaasti, mutta aiemmin en ole supikoirasta saanut kameralla kuvia. Nytkin olisi pitänyt ottaa kamera esiin heti kun näin jotain liikettä heinikon seassa, sillä vain pienen hetken supikoira katseli minua astuttuaan esiin ja köpötteli pian suojaan kiven alle. Sieltä se sitten murisi hurjana Pablolle.Olihan se suloinen, pieni pörröinen otus rosvomaski naamallaan, mutta eipä noista supikoirista voi oikein tykätä. Vieraalla maalla ovat, ryöväämässä muutenkin taantuneiden metsäkanojen pesiä ja levittämässä tauteja. Viime aikoina on tosin ollut hieman ristiriitaista kirjoitusta supikoirien haitallisuudesta. Vieraslajit.fi -sivuston mukaan supikoira ei olisikaan metsäkanalintujen kannalta yhtä haitallinen laji kuin on luultu. Maaseudun tulevaisuuden jutussa taas tyrmätään täysin ne tutkimukset, joiden mukaan supikoirilla ei ole suurta vaikutusta lintukantoihin. 

Tautien kantajana supikoira sen sijaan aiheuttaa kiistattomasti haittaa kotoperäiselle lajistolle. Se levittää kapia ja trikinelloosia ja voi toimia myös myyräekinokokin tai rabieksen kantajana, joista jälkimmiäisten leviämisestä Suomeen pelotellaan aina silloin tällöin lehdissä.Nykyisin supikoirakanta on Suomessa melkein kaksinkertainen kettukantaan verrattuna. Vieraslajeille tyypilliseen tapaan sillä ei ole tarpeeksi luontaisia vihollisia, jolloin kanta pääsee kasvamaan nopeasti. Meidänkin mökillä supikoirien runsas määrä on hyvin huomattavissa. Se on yksi riistakameramme vakiovieraista, mutta ketusta ei olla koskaan saatu yhtäkään kuvaa. Kyllä täällä jokunen hassu kettukin elelee, mutta huomattavasti harvemmassa ne ovat kuin supikoirat. Teeriä ja pyitäkin on vuosi vuodelta vähemmän, joskin myönnettäköön että siihen on muitakin syitä kuin runsastuvat supikoirat. 


Lähteet:
Luontoportti - supikoira
Luontoportti - kettu
Vieraslajit.fi
Maaseudun tulevaisuus - Tutkimus vahvistaa supikoiran tuhoisaksi pesärosvoksi

Kommentit

 1. Vau! Itse olen supikoiria muutaman kerran nähnyt, mutta en kyllä ikinä ole kuvaa saanut. Hyvin olet osunut paikalle (jälleen) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ollut lähistöllä parempaa koloa, johon supikoira olisi päässyt kokonaan piiloon. Muuten olisi aika ankalaa ollut kuvaaminen :D

   Poista
 2. Rosvokoirallakin on niin kauniit silmät.Hieno kohtaaminen sinulla.
  Autot taitavat olla sen ainoita vihollisia? Kymmeniä myttyjä näkee kesän aikana tienposkissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin autot ja metsästäjät niitä lähinnä tappaa. Ilvekset ja sudetkin kai jossain määrin saattavat poistaa näitä pienpetoja reviireiltään ruoasta kilpailemasta.

   Poista

Lähetä kommentti