Harvinaiset kolmosvasat


Vuorenkylässä liikkui viime kesänä aikamoinen hirvimamma, joka oli ilmeisesti pyöräyttänyt maailmaan kolmosvasat. Kaksoset ovat hirvillä hyvinkin yleisiä, mutta kolmosia on vain parilla promillella naaraista. Ei mikään ihan yleinen juttu siis.

Omin silmin en ole päässyt tätä suurperhettä näkemään, mutta onneksi on olemassa riistakamera, jolla voi vähän tirkistellä metsän salaista elämää. "Yksi, kaksi.... kolme vasaa!" laskin ihmeissäni, kun katsoin allaolevaa videota ensimmäistä kertaa. Ja sitten vasoja olikin järven rannalla enää kaksi, kun niistä yksi päätti esitellä uimahyppytaitojaan. Kaikenlaista tuolla luonnossa tapahtuukin, kun me ihmiset emme ole näkemässä... (Kannattaa seurata videolla tarkkaan keskimmäistä vasaa.)

Valitettavasti hirviperhe ei palannut enää tuolle järvelle, eikä uusia videoita tullut. Vein kameran jonkin matkan päähän nuolukivelle, ja riemukseni kolmoset kävivät kivellä kuvauttamassa itseään. Riistakamera vain oli hieman oikukkaalla päällä ja päätti, että nyt riitti videot, minä haluan ottaa pelkkiä valokuvia. (Riistakamerat osaavat olla yllättävän itsepäisiä ja ärsyttäviä joskus!). Hyviähän kuvatkin olivat, ja näin sentään että kolmoset olivat hengissä, mutta mieluummin katselisin videoita metsän tapahtumista.Yritin saada lisää videoita nuolukiveltä, mutta hirviä ei aluksi näkynyt, sitten riistakamerasta loppui yllättäen akku ja lopulta minulla meni hermot koko juttuun, kun nuolukivelle piti vielä rämpiä ärsyttävän risumetsän halki. Loppukesästä ja nyt syksystä en siis ole pahemmin yrittänyt kuvata kolmosia, enkä tiedä mitä niille tänä päivänä kuuluu. Mutta toivotaan, että ne vielä mennä koheltavat tuolla jossakin. 

Kommentit

 1. Oi, mitkä söpöläiset! On kyllä aikamoinen superäiti toi hirvimamma. Hieno havainto! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon jäisi lähiluonnosta huomaamatta ilman riistakameraa!

   Poista
 2. Aivan ihanat! Ja vau, en ole tiennyt hirvien saavan kaksosia yleisesti ja kolmoset eivät ole tulleet edes mieleen. Kiva että sait kuitenkin riistakameraan ikuistettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ollut kuullut kolmosista ennen tätä. Videon jälkeen vähän googlettelin ja selvisi että ovat melko harvinaisia tapauksia.

   Poista
 3. Uskomatonta, että sait tällaista videomateriaalia mammasta ja kolmosista, ja vielä tuo keskimmäinen järjesti juuri oikeassa kohdassa pulahduksenkin!Jäin jännittyneenä odottamaan, nouseeko se kameran edessä vielä takaisin rannallekin. :) Olet kyllä onnekas.
  Toivottavasti hirvestyskoirat eivät aiheuttaneet perheelle ylimääräistä stressiä hirvestysaikana, mammalla ollut omiksi tarpeiksi paimennettavaa muutenkin. :)
  Se on tarvinut paljon ravintoakin, kun on kolmea imettänyt.
  Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä riistakameravideosta tuli kyllä yksi lemppareistani :D
   Voisi kuvitella metsästäjien säästävän tämän hirviperheen, kun kantavat noin hedelmällisiä geenejä (hirviäidin ainakin uskoisin olevan turvassa). Tosin jos joku vasoista ei olekaan selvinnyt syksyyn saakka niin sittenhän ne näyttävät ihan vain tavalliselta hirviperheeltä... Kuulin juuri yhden metsästäjän sanovan, että vasoja on ollut tänä vuonna tavallista vähemmän. Epäili että karhu olisi liikkunut seudulla, tai sitten kuuma kesä ei ollut hirville hyväksi.

   Poista

Lähetä kommentti