Kummallisen pörriäisen arvoitus


Jos tämä laji ei ole sinulle vielä tuttu ja liikut paljon metsässä, suosittelen lukemaan kirjoitukseni loppuun asti. Kyseessä on nimittäin Suomen inhat ötökät- kerhon vähemmän tunnettu jäsen, jota nyt ei tietenkään kannata pelätä, mutta jonka olemassaolosta on ihan hyvä olla tietoinen. Valitettavasti en kuitenkaan kirjoituksen "draaman kaaren" vuoksi halua paljastaa lajia aivan tässä alussa, pahoittelut siitä kaikille kärsimättömille! 

Ensimmäisen kerran törmäsin tähän pörriäiseen venereissulla mökillä. Se lensi luoksemme rannalta hitaasti surrutellen, kiersi meidät ympäri ja istahti sitten katsomaan meitä veneen laidalta. Se oli kuin suuri kimalainen, jolla oli kärpäsen silmät ja siivet, joten oletin sen olevan jokin harmiton kukkakärpänen, kuten kimalaisvieras. Ötökkä piti meille seuraa koko kalareissun ajan. Välillä se poikkesi rannalle, mutta palasi pian istumaan veneen reunalle tai vavan päälle. Kun se oli tarpeeksi pitkään tuijotellut minua suurilla pyöreillä silmillään, aloin pitää sitä oikein sympaattisena otuksena. Todellinen veneilijän kaveri, ajattelin. 



Kimalaisen näköinen kärpänen
Miten mikään näin suloinen voisi olla vaarallinen?

Sen jälkeen olen törmännyt tähän kaveriin muutamaan otteeseen, ja aina se on käyttäytynyt yhtä omituisesti. Se on seuraillut venettämme myöhemminkin ja pari kertaa se on lyöttäytynyt seuraamme metsäkävelyllä. Silloin se on usein istahtanut hetkeksi takin hihalle, kadonnut omille teilleen ja pienen kävelymatkan jälkeen olemme huomanneet, että siinähän se taas tuijottaa meitä jonkin kiven päältä. Mitähän ihmettä sen päässä oikein liikkuu, pohdimme usein pörriäisen katsellessa meitä pitkään ja hartaasti.




"Kukkuu!"

Tänä kesänä aloin selvitellä kummallisen pörriäisen arvoitusta tarkemmin. Pitkällisen googlailun jälkeen onnistuinkin löytämään ötökkäämme sopivan lajin ja tuijottelevan "retkikaverimme" arvoitus ratkesi. Se ei todellakaan ollut mikään ihastuttava kukkakärpänen.



Kyseessä olikin hirvennenäsaivartaja, joka on hirven nenän limakalvoilla loisiva kiiliäislaji. Googlaamalla tämän otuksen saa tulokseksi iltapäivälehtien kohuotsikoita: "Varo isoa kärpästä Suomen metsissä...", "Tämä on harvinaisen vastenmielinen ötökkä...", "Vaaniiko marjametsällä vaara?". Näitä otsikoita klikkaamalla pääsee lukemaan inhottavia tarinoita siitä, miten hirvennenäsaivartaja oli luullut ruotsalaisnaista hirveksi ja ruiskauttanut toukkansa lennosta tämän silmiin. Ilmeisesti samanlaisia tapauksia on Suomessakin joskus sattunut. 




Niin muuttui suloinen pörriäinen hauskasta eräkaverista vastenmieliseksi väijyjäksi. Aivan kuin ei Suomessa olisi jo muutenkin inhottavia hyönteislajeja ihan tarpeeksi! Täytyykin vastedes huitaista hirvenenäsaivartajat heti matkoihinsa, jos tulevat tuijottelemaan syvälle silmiin, eikä kumartua vain lähemmäs ottamaan niistä kuvia. Äärimmäisen harvinaistahan tuo on, että ne erehtyisivät  isäntäeläimestä, mutta pienillä piikeillä kohteeseen tarttuva toukkajoukko kuulostaa sen verran ikävältä, etten niitä todellakaan omiin silmiini halua. Kohtalokasta tuhoa eivät hirvennenäsaivartajat onneksi saa aikaan, mutta epämiellyttävä olo ja lääkärireissu siinä olisi edessä, jos sattuisi tämä kärpänen roiskaisemaan toukkia silmiin tai nenään. 

Mutta selvisipä ainakin se, että mitä nämä pörriäiset ajattelivat meitä tuijotellessaan: Onkohan tuo hirvi?


"Onkohan tuo hirvi?"



Kommentit

  1. Täytyypä siis olla varuillaan, jos tuon kanssa tiet risteävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehkä joo hätistellä pois jos tulee oikein ympärille pörräämään, varmuuden vuoksi.

      Poista
  2. Suloinen ällötys. Huh en tosiaankaan haluaisi toukkia silmiin saatika nenään. -Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kuulosta tosiaankaan kivalta. Onneksi eivät ole sentään yhtä tyhmiä kuin hirvikärpäset ja luule jokaista metsässä liikkuvaa olentoa hirveksi :D

      Poista
  3. Ootpa taas saanut hienot kuvat! Ja tutunnäköinen lenkkikaveri, ei vain enää yhtä tervetullut, nyt kun selvisi laji :D

    VastaaPoista
  4. No huh, mikä möllykkä. Tarina alkoi niin sympaattisesti ja mielenkiinnolla luin, mikä tämä minulle täysin tuntematon otus oikein onkaan.
    Joka tapauksessa, hienoja kuvia olet väijystä saanut! :)
    Varmasti tästä lähin tulee "kimalaiset" katsottua metsässä hiukan tarkemmin tämän jälkeen... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi nämä lentävät ja käyttäytyvät vähän eri tavalla kuin kimalaiset niin on melko helppo tunnistaa lennossakin. Tai siis harvemmin kimalaiset oikein kiertelevät ympärillä tai lähtevät seuraamaan.

      Poista
  5. Aivan uusi tuttavuus minulle, tuo hirvennenäsaivartaja. En tiedä, olisinko ollut onnellisempi, jos en olisi tiennyt tuosta... Meille on tullut pihalle kauriiden mukana hirvikärpäsiä ja inhoan niitä yli kaiken. Kun ovat loisia nekin. Tehoaakohan Hirviskärpäs stop- aine hirvennenäsaivartajoihinkin? Upeat kuvat sinulla, todella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuten sanoin, harvinaistahan tuo on että erehtyisivät lajsta. Ne sentään ilmisesti katsovat tarkkaan ennen kuin säntäävät kimppuun, toisin kuin hirvikärpäset. :D Ja hirvikärpäs stopista en tiedä, mutta ainakaan itselläni ei ole nuo karkotusaineet tehonneet kunnolla edes hirvikärpäsiin. Ihan samalla tavalla niitä aina ropisee päälle vaikka mitä laittaisi...

      Poista
  6. Haha, säikähdin postauksen ekan kuvan nähtyäni, että ei kai saivartaja ole ruiskauttanut jonkun silmään siellä, mutta ei onneksi sentään! Hyvä, että ötökän arvoitus selvisi näin eikä kantapään kautta. Minä jossain vaiheessa, suurena loisten ja ällöjen ötököiden kammoajana, otin selvää kaikista Suomessa tavattavista ihmisessä loisimaan pyrkivistä tai vahingossa ihmisen isännäkseen valitsevista öttiäisistä, että osaan varoa niitä ja tunnistan tarvittaessa. Siinä tuli saivartajakin tutuksi. En ole kyllä vielä koskaan kohdannut sitä luonnossa, onneksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei onneksi sattunut mtään, vaikka kuinka aina tyrkytin naamaani saivartajan nenän eteen :D

      Poista
  7. Hienot kuvat, vaikka muuten onkin aika yäks.

    VastaaPoista
  8. Olin juuri kävelyllä metsässä ja tuollainen lensi takille möllöttämään. Olen jo pienenä näistä sen verran lukenut että oletin sen olevan tuo. No niinhän se olikin. Ensimmäinen kerta kun tuollaisen näen. Toivottavasti viimeinenkin

    VastaaPoista

Lähetä kommentti