KääpiöpöllöIstun mökkisaunan lauteilla ja katselen ikkunasta ulos, kun takametsän kuusikkoon pyrähtää kummallinen pikkulintu. Se on jotenkin laatikkomainen, siivet ovat leveät ja lyhyet ja lentotapakin on hieman erilainen kuin tavallisilla pikkulinnuilla. Voisiko se olla varpuspöllö? Äkkiä kylytakki päälle ja kameran kanssa ulos etsimään lintua. Ja siellähän se pikkuruinen pöllö istuukin kuusen oksalla, mutta niin hämärässä ettei kuvissa näy kuin musta läiskä.

Seuraavana aamuna näen saman pöllön uudelleen - tällä kertaa ulkohuussin ikkunasta. Taas äkkiä takaisin mökkiin kameraa etsimään ja pöllöä kuvaamaan. Nyt kuvat onnistuvat; pöllö tarkkailee lintulautaa valppaana ja taustalla näkyy aamuauringon kultaaman metsän sävyjä. Tiaiset tajuavat kuitenkin pysyä poissa lintulaudalta tuona aamuna, ja pian pöllö jatkaakin matkaansa. 

Mietin siinä miten mukavaa mökkeily joskus onkaan, kun voi saunassa ja huussissa istuessaan katsella pöllöjä... Mökillä luonto on aina lähellä!
"Peukaloinen"

Varpuspöllö ei ole mikään ihan uusi vieras mökkipihassamme, mutta ei sitä kovin usein kuitenkaan näe. Muutama vuosi sitten se lensi mökin ikkunaan ja jäi hyväksi toviksi istuskelemaan pihapuun oksalle. Silloin saimme katsella sitä oikein lähietäisyydeltä. Eräällä toisella kerralla taas pääsin seuraamaan, miten se yritti napata myyrää terassilta. Katselin ikkunasta kuistilla vipeltävää metsämyyrää, kun yhtäkkiä myyrä oli kadonnut ja sen tilalle oli ilmestynyt varpuspöllö. Se oli melkein kuin taikatemppu, uskomattoman nopeita eläimiä nuo molemmat.


Ikkunaan törmännyt varpuspöllö.

Varpuspöllö on suunnilleen punatulkun kokoinen, eli siis älyttömän pieni pöllöksi. Pienestä koostaan huolimatta se on kuitenkin melkoinen peto, ja pystyy nappaamaan jopa itseään isompiakin lintuja kuten tikkoja. Kesäisin se piilottelee vanhojen kuusimetsien kätköissä, mutta talvella varpuspöllöön voi hyvinkin törmätä oman pihapiirin lintulaudalla.


Tänä keväänä isä innostui rakentamaan takametsään varpuspöllön pöntön. Saattaa olla, että se oli tälle keväälle jo vähän myöhäistä, mutta toivottavasti joku vuosi saadaan sinne pieniä pöllöasukkaita.


Ikkunaan törmäämisen jälkeen (isän ottama kuva).

Seuraa somessa:

https://www.facebook.com/taskuttaynna/?ref=aymt_homepage_panelhttps://fi.pinterest.com/taskutaynna/https://www.instagram.com/anniinie/

Kommentit

 1. Ihana pikku peto :-)
  Mahtava tilaisuus sinulla päästä tarkkailemaan ja kuvaamaankin :-)

  VastaaPoista
 2. Varpuspöllähän se siinä. Napsii meillä mielellään myyriä, tehokas höyhenpallo. :-)) Vinkkaan tässä samalla luontoaiheisesta kirja-arvonnasta blogissani, tule mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vaan jos söisi myyrät pihasta :D (Ennemmin kuin kaikki pikkulinnut...)

   Poista
 3. Oi, kivoja kuvia! Tykkään etenkin tosta toisena olevasta, jossa pöllön pään hauska muoto näkyy hyvin. :) Mulle varpuspöllö on jotenkin aika vieras lintu. Kotipihan ruokinnalla ei juuri koskaan käynyt, mutta huhuilua olen kuullut kohtuullisen usein. Näköhavaintoja vain tulee harvemmin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enpä ole minäkään muualla kuin pihan ruoka-apajilla varpuspöllöjä nähnyt.

   Poista

Lähetä kommentti